Ninthe (9) voelt al vanaf haar geboorte geen aandrang wanneer ze naar het toilet moet. Ninthe hoopt aan andere kinderen te laten zien dat darmspoelen niet erg is en je daardoor weer leuk mee kan doen op school en bij de sport.
Ninthe (9) woont samen met haar ouders en broer in Almelo. Al vanaf haar geboorte voelt ze geen aandrang wanneer ze naar het toilet moet. Na veel te hebben geprobeerd en vele ziekenhuisbezoeken is Ninthe gaan darmspoelen. Ninthe spoelt nu bijna een jaar en heeft sindsdien geen ‘ongelukjes’ meer op school en kan zelfs weer turnen, haar grote hobby. We spraken Ninthe en haar ouders bij haar thuis. Ninthe hoopt aan andere kinderen te laten zien dat darmspoelen niet erg is en je daardoor weer leuk mee kan doen op school en bij de sport.
Wat vind je van het darmspoelen?
Ninthe: “Ik krijg geen seintje dat ik naar de wc moet en dan hoopt de poep zich op. Dan krijg ik verstopping. Als ik tussendoor op de wc ga, lukt het niet altijd. Met darmspoelen komt de poep er gelukkig meteen uit, Nu krijg ik veel minder ongelukjes en dat is heel fijn. Plassen voel ik gelukkig wel.
De eerste keer vond ik het spannend. Gelukkig kreeg ik hulp van de verpleegkundige. Toen ik het een keer gedaan had, viel het wel mee. Nu gaat het goed! Soms heb ik geen zin, maar moet het wel. Ik kan het helemaal zelf, papa en mama helpen me nog wel.
Ik ben er ook al mee op vakantie geweest, toen nam ik het hele tasje met de spullen mee. Ook was ik bij opa en oma op de camping. Een huisje vond ik wel fijner dan de tent, want in het huisje is er een normale wc.”
Hoe ging jouw spreekbeurt over darmspoelen?
Ninthe: “Dat ging super goed, ik kreeg twee punten van de kinderen uit mijn klas. Niet iedereen wist dat ik niet goed kon poepen en nu wel. Niemand vond het eigenlijk gek, dat was fijn.”
Enthousiast vertelt Ninthe wat ze allemaal op turnen leert. Haar vader haalt de oefensteunen van haar kamer en we krijgen een turndemonstratie van haar. Het gesprek gaat verder met de ouders van Ninthe.
Sinds wanneer heeft Ninthe al problemen met naar het toilet gaan?
Ouders: “Ninthe heeft eigenlijk nooit normaal naar het toilet kunnen gaan. Als baby had ze altijd een opgeblazen buik, soms moesten we met een thermometer helpen om de ontlasting eruit te krijgen. Ze had vaak buikpijn en sliep en at ze slecht.
Toen ze ouder werd, kwam de schaamte. Op een gegeven moment was ze op een leeftijd dat ze geen luier meer om wilde. Een inlegger was eigenlijk niet genoeg om de ontlasting mee op te vangen. Om haar zelfvertrouwen te geven, deden we dan toch de inlegger om en gaven we schone kleren mee naar school. Dat is natuurlijk geen ideale situatie.”
Was darmspoelen geen drempel voor jullie?
Ouders: “Nee, we staan daar heel nuchter in. We zien het als een goede oplossing. In het eerste ziekenhuis vond de arts haar te jong voor darmspoelen en zei dat ze beter fysiotherapie, toilet- en bekkenbodem-training kon doen. We hebben ook alternatieve geneeswijze en EMDR bekeken. Niets hielp dus hadden we geen opties meer.
We zijn naar Amsterdam gegaan voor een second opinion. Daar kwamen ze tot de conclusie dat Ninthe verstopt was. De ongelukjes komen omdat dunne ontlasting langs harde ontlasting naar buiten loopt. Het enige dat zou helpen om ongelukjes te voorkomen was darmspoelen, dus zijn we dat gaan doen.”
Zien jullie verandering bij Ninthe?
Ouders: “Gelukkig wel. Ze heeft bijna geen ongelukjes meer, klaagt niet meer over buikpijn, is veel minder moe en ze eet weer goed. Ze kan weer naar turnen toe, heel fijn is dat. Je kan tijdens de oefeningen moeilijk bij een ander meisje in de nek gaan zitten als je ongelukjes hebt. We kunnen nu ook makkelijker weg zonder een tas met spullen als we een dagje uit gaan. We nemen voor de zekerheid een inleggertje mee. Ninthe heeft ook geen valse aandrang meer, dat ze dacht dat ze moest poepen, maar dat er niks kwam.
In het begin was ze nog wel opgeblazen, misschien omdat ze te hard in de pompjes kneep. Maar nu met de Navina Smart gaat het erg goed. Ze spoelt nu meestal met 600 ml elke dag en gebruikt de ballonkatheter in plaats van de conus. Dat is wel makkelijker, want die hoeft je niet vast te houden.”