Inleiding tot zelfkatheterisatie
Zelfkatheterisatie of Clean Intermittent Catheterization (CIC) is de beste manier om te plassen als dat op de normale manier niet lukt, omdat het de natuurlijke manier van plassen nabootst. In dit gedeelte kunt u animaties bekijken om de procedure van zelfkatheteriseren te begrijpen, katheterisatie-instructies downloaden en meer. Als u alles wilt weten over zelfkatheterisatie en hoe het lichaam werkt, vindt u hier de antwoorden!
Zelfkatheterisatie geeft u de controle
Blaasproblemen kunnen het moeilijk maken om het normale dagelijkse leven te leiden. Het gebruik van eenmalige katheters zorgt ervoor dat u uw blaas op verschillende tijdstippen gedurende de dag kunt legen - net als bij de natuurlijke manier van plassen. Zo kunt u een normale routine volgen, wat belangrijker is dan het misschien klinkt. Met een goede katheter voor eenmalig gebruik, zoals LoFric, kunt u snel, comfortabel en met zo min mogelijke gedoe katheteriseren. Buiten uzelf hoeft niemand het te weten.
Veel mensen met blaasproblemen zijn bang om de deur uit te gaan vanwege urineverlies. Door te katheteriseren wordt de blaas helemaal geleegd, waardoor er weinig kans meer is op urineverlies. Zelfkatheteriseren kan dus een deel van de oplossing zijn en daarnaast is het volledig legen van de blaas ook vanuit medisch perspectief beter voor u.
Het lozen van urine, verhoogt ook de kans op een betere seksuele functie en kan ervoor zorgen dat u er ook meer zin in heeft. Met eenmalige katheters heeft u ook geen last van een permanent apparaat dat u bij zich moet dragen en zit er niets in de weg waar u zich voor hoeft te schamen.
Betere controle over uw blaas met zelfkatheterisatie
Als u voldoende handfunctie en coördinatie heeft om een katheter te hanteren, is zelfkatheterisatie een veilige en handige manier om uw blaas te legen, ongeacht uw conditie. Het doel van katheterisatie is uw kwaliteit van leven te verbeteren door u een betere controle over uw blaas te geven en tegelijkertijd nierschade en complicaties, zoals resterende urine en urineweginfecties (UWI's) te voorkomen.
Zelfkatheterisatie biedt vele voordelen:
- Het is gemakkelijk en veilig, en hoewel het in het begin misschien een beetje raar aanvoelt, doet het geen pijn
- Het leegt de blaas volledig, waardoor de terugstroom van urine die de nieren zou kunnen beschadigen wordt voorkomen
- Het voorkomt resterende urine, waardoor het risico op urineweginfecties wordt verkleind
- Omdat het de blaas volledig leegt, is er geen risico op urineverlies
- U bepaalt zelf wanneer en hoe u uw blaas leegt
- Het kan u helpen om een volledige nachtrust te krijgen
- U went er vrij snel aan, waardoor het meer op de natuurlijke manier van plassen gaat lijken
- Verbeterde kwaliteit van leven! U hoeft zich geen zorgen te maken over gênante ongelukjes en u kunt onbezorgd op pad gaan.
Een goede start is de sleutel tot succes
Een goede start met zelfkatheterisatie is belangrijk, zowel om fysieke als psychologische redenen.
Naast een katheter die veilig, discreet en gemakkelijk te hanteren is, is goede ondersteuning zeer waardevol.
Iedereen is uniek en er is niet slechts één antwoord op de vraag hoe u leert katheteriseren. Sommigen mensen kunnen aan het begin een gevoel van onbehagen ervaren, maar maakt u zich geen zorgen, bij de meeste mensen gaat dat gevoel vanzelf over zodra ze het een paar keer hebben geprobeerd.
-
De juiste katheter kiezen
Als katheteriseren nieuw voor u is, dan is het logisch om uit te zoeken welke katheter het beste bij u past. Hier leest u hoe u de juiste katheter kunt kiezen.
-
Leven met blaasproblemen
Leven met een aandoening waarbij u regelmatig moet katheteriseren, kan in het begin overweldigend aanvoelen. Weet dat u niet de enige bent.
-
Veel voorkomende blaasproblemen
Niet alle blaasproblemen zijn hetzelfde en sommige, zoals incontinentie en urineweginfecties (UWI's), komen vaker voor dan u misschien denkt. Maar er zijn veel behandelingsopties beschikbaar.