Veel voorkomende darmproblemen
Wat zijn de meest voorkomende darmproblemen? Hier kijken we naar oorzaken, symptomen en behandelingsopties.
Het darmstelsel bestaat uit de dunne darm, de dikke darm, de endeldarm en de anus. Ze spelen een belangrijke rol in de spijsvertering.
De taak van de dunne darm is het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. In de dunne darm wordt het voedsel samen met verteringssappen gekneed tot een voedselbrij. Wat niet verteerbaar is, komt in de dikke darm terecht.
De belangrijkste functie van de dikke darm is om water te absorberen. Wat er overblijft is ontlasting (poep) en wordt naar de endeldarm getransporteerd.
In de endeldarm wordt de ontlasting opgeslagen totdat deze vol is. Vervolgens wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd waardoor je aandrang krijgt om naar het toilet te gaan.
Ontlasting verlaat het lichaam via de anus. De anus bestaat uit kringspieren die zich samenknijpen of ontspannen.
Hoe vaak je naar het toilet moet, verschilt van persoon tot persoon. Alles van drie keer per dag tot drie keer per week is normaal en gezond. Tijdelijke veranderingen in de stoelgang komen vaak voor. Als u aanhoudend minder stoelgang heeft dan drie keer per week en u zich opgeblazen voelt of pijnlijke ontlasting heeft, kan dit een teken zijn van obstipatie.
De consistentie (samenhang) van de ontlasting kan variëren afhankelijk van uw voedsel- en waterconsumptie, levensstijl, lichaamsbeweging, medicijnen en infecties. De Bristol-ontlastingskaart is een hulpmiddel dat door zorgverleners wordt gebruikt om te helpen bij de beoordeling van de darmfunctie. Het beschrijft verschillende vormen en soorten ontlasting:
Type 1-2 duidt op obstipatie
Type 3-4 ideale consistentie, gemakkelijke ontlasting
Type 5-7 kan wijzen op diarree en "urgency" (en het risico op darmlekkage verhogen)
Iedereen kan wel eens last hebben van zijn of haar darmen. Meestal gaat dit na een paar dagen over. Maar sommige mensen hebben blijvend last van hun darmen. Leven met darmproblemen is een uitdaging en kan beperkingen opleggen aan de kwaliteit van leven, je sociale leven en je werk. Het is een onderwerp dat voor veel mensen moeilijk is om te bespreken, maar toch is het belangrijk om hulp te zoeken en hierover met een zorgverlener te praten.
Met ondersteuning en de juiste behandeling kunt u uw kwaliteit van leven vaak sterk verbeteren. Het invullen van deze vragenlijst kan de dialoog helpen bij een ontmoeting met uw zorgverlener.
Wat zijn de meest voorkomende darmproblemen? Hier kijken we naar oorzaken, symptomen en behandelingsopties.
Er zijn verschillende manieren om darmstoornissen te behandelen. Bijvoorbeeld chirurgische methoden, darmspoelen en conservatieve methoden - het aanpassen levensstijl en dieet.
Leven met darmproblemen is moeilijk - het beïnvloedt je leven en welzijn - en het komt veel vaker voor dan je zou denken. Hier vind u tips en informatie voor mensen met darmproblemen.