Handige tips en trucs
Mensen die darmspoelen voelen zich vaak opgelucht als ze eenmaal een systeem hebben ontdekt dat voor hen werkt en hen helpt de controle over hun leven terug te krijgen. Velen schrijven ons met verhalen over hun eigen ervaringen en willen tips en trucs delen die anderen met vergelijkbare problemen kunnen ondersteunen.
Tips en trucs van een gebruiker van darmspoelen
Kent Reverdal, die een dwarslaesie heeft, beheert zijn darmdisfunctie al vele jaren met behulp van een darmspoelsysteem. Hier deelt hij zijn ervaring, tips en beargumenteert hij waarom hij darmspoelen aanbeveelt om darmproblemen te beheersen.*
Waarom darmspoelen gebruiken?
- Waardigheid
- Beheersen
- Tijdsefficiëntie
- Minder urineweginfecties (UWI's)
- Minder gebruik van medicijnen
Kent's tips en trucs
Tip één: Geduld
Allereerst is de darm waarschijnlijk het deel van het lichaam dat het langst nodig heeft om zich aan te passen aan een nieuwe situatie. Heb geduld. Creëer routines. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Wanneer je in een warmer klimaat bent, moet je echt op je vochtinname letten en veel meer water drinken dan normaal om te voorkomen dat je verstopt raakt. Het hebben van een redelijk gezond dieet is ook aan te bevelen. Het helpt je darmen en zorgt ervoor dat je je ook beter voelt.
Tip twee: Evalueer en leer opnieuw
In de loop der jaren moet u zich mogelijk aanpassen hoe u uw darmspoelritme moet uitvoeren. Lichamen veranderen in de loop van de tijd en hoe beter je wordt in het kennen en luisteren naar je lichaam, hoe meer je je routine kunt optimaliseren.
Sommige gebruikers wordt verteld om hun darmen 's ochtends te legen. Dat werkt niet per se voor iedereen, en misschien moet je je eigen ideale tijd vinden, wanneer je je niet gestrest voelt.
Tip drie: Hoeveelheid water
Voor sommige mensen is ongeveer 500-600 ml water een goede hoeveelheid om te darmspoelen, terwijl anderen meer of minder water gebruiken. Een darmtherapie is geen wetenschap – dus doe je eigen ding, op je eigen manier. Veel mensen zetten bijvoorbeeld de watercontainer op de grond. Daar is niets mis mee, maar je hebt verhoogde druk nodig om het water in je darm te pompen. Anderen leggen een handdoek op de stoel van de rolstoel en zetten de container daar neer. Dit betekent dat er minder druk nodig is om het water op te pompen. Als u geen rolstoel gebruikt, kunt u in plaats daarvan een gewone stoel of de gootsteen gebruiken.
Tip vier: De katheter vasthouden
Een van de meest voorkomende misverstanden, zelfs onder professionals, is dat de therapie niet voor u zal werken als u de katheter moet vasthouden om te voorkomen dat deze naar buiten komt. Dat is gewoon onjuist. De meeste mensen met een dwarslaesie (DWARSLAESIE) hebben geen controle over de sluitspier. Sommigen zien het zelfs als een voordeel om de katheter vast te houden en de procedure aan te kunnen passen. Bij het vullen met het water moet het water door de ontlasting gaan en de darm spoelen. Soms duurt het even voordat de darm uitzet zodat het water kan passeren. Als dat gebeurt, voel ik een verhoogde druk op de ballon. Dan weet ik dat ik moet stoppen met vullen en wachten, misschien zelfs mijn maag moet masseren om de procedure te helpen. Wanneer ik voel dat de druk afneemt, kan ik het proces van het toevoegen van water hervatten.
Tip vijf: Tijdsduur
Velen mensen stellen vragen over hoe lang alles duurt. Mijn normale routine is als volgt:
- Eerst leeg ik mijn blaas omdat het anders de transanale irrigatie zal beïnvloeden.
- Daarna breng ik de katheter in en vul de darm met water, wat 3-5 minuten duurt.
- Ik haal de katheter eruit en wacht ongeveer 15-20 minuten.
- Vervolgens duurt het legen 5-15 minuten.
- In mijn eigen routine neem ik achteraf altijd een douche. Het geeft me een schoon gevoel en het minimaliseert de bacteriën in dat gebied, iets waarvan ik zeker weet dat het een positief effect heeft op het verminderen van het risico op urineweginfecties. Ik zou willen dat we allemaal meer aandacht konden besteden aan darmbehandeling en het effect ervan op urineweginfecties (UWI's).
Tip zes: handschoenen en je hand gebruiken
Ik heb instructievideo's gezien die laten zien hoe gemakkelijk het is voor de ontlasting om na irrigatie te passeren. Maar zo makkelijk werkt het voor mij niet altijd. Normaal gesproken moet ik een gehandschoende vinger in mijn kont gebruiken om de sluitspier te helpen ontspannen, zodat de ontlasting kan passeren. Het lijkt ook de reflexen te triggeren, dus het helpt veel. Als de darm niet vanzelf begint, probeer dan de maag naar beneden te masseren. Leun indien mogelijk naar voren. Normaal gesproken zullen deze dingen gecombineerd de truc doen.
* Kent's tips zijn gebaseerd op zijn ervaringen en mogen niet worden beschouwd als medisch advies, raadpleeg voor medisch advies altijd een zorgverlener
Kinderen en darmspoelen
Hoe werkt darmspoelen voor kinderen? Hier onderzoeken we hoe en wanneer darmspoelen voor kinderen te introduceren.
Verhalen van gebruikers - Darmproblemen
Hier delen onze gebruikers hun verhalen over hoe ze leven en omgaan met darmproblemen.
Aan de slag met darmspoelen
Op het punt om te beginnen met darmspoelen? Hier delen we advies over hoe u uw reis kunt beginnen.