Kneepjes van het vak - darmspoelen

Veiligheid is altijd belangrijk en daarbij hoort ook inzicht in wat er kan gebeuren als je darmspoelen uitvoert. Darmperforatie is een ernstig maar zeer zeldzaam risico bij darmspoelen. Het is echter wel belangrijk hier oog voor te hebben. Autonome dysreflexie (AD) is een aandoening die 90% van de dwarslaesiepatiënten met een letsel ter hoogte van T6 of hoger kan treffen. Men kan ook last krijgen van bloedingen, problemen met de rectale ballon en lekkage. In de volgende video’s deelt een specialist zijn weetjes om succesvol darmspoelen te kunnen toepassen.

Mogelijke complicaties

Praktische tips

Voor een succesvolle procedure is het belangrijk om de juiste watertemperatuur te hebben (ongeveer lichaamstemperatuur) en er zijn hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn, zoals een zachte toiletbril. 

Rectale ballonkatheters

Er zijn een paar trucjes om te voorkomen dat ballonnen barsten of de opgeblazen ballonkatheter naar buiten wordt geduwd als gevolg van rectale spasmen.

Milde complicaties

Aambeien komen vaak voor bij patiënten met obstipatie ten gevolge van een neurogene aandoening en zijn een veel voorkomende reden voor bloedingen.

Lekkage 

Na het darmspoelen kan het voorkomen dat men water verliest.

Autonome dysreflexie (AD)

AD is een episodische, ongecontroleerde verhoging van de systolische bloeddruk die wordt veroorzaakt door een hinderlijke prikkel onder het letselniveau. Zo’n prikkel kan een volle blaas of constipatie zijn. Het is daarom belangrijk om een goed blaas- en darmroutine te hebben zodat blaas en/of darm niet te vol zijn.

Onderwerpen