Wat is Diabetes?
Diabetes mellitus, vaak eenvoudigweg diabetes of suikerziekte genoemd, is een groep stofwisselingsziekten waarbij een persoon een hoge bloedsuikerspiegel heeft, hetzij omdat het lichaam niet genoeg insuline produceert of omdat cellen niet reageren op de insuline die wordt geproduceerd.
Effect van diabetes op de blaas en darm
Diabetes kan het risico op complicaties in verschillende delen van het lichaam verhogen. Een veel voorkomende complicatie is neuropathie, wat betekent dat zenuwen beschadigd zijn geraakt. Dit veroorzaakt het verlies van gevoel en begint meestal in de langste zenuwen en treft daarom eerst de voeten.
Diabetes neuropathie kan zich op elk moment ontwikkelen, maar hoe langer je diabetes hebt gehad, hoe waarschijnlijker het is dat zenuwen worden aangetast. De zenuwbeschadiging kan uiteindelijk uw blaas- en darmfunctie beïnvloeden. Dit kan lange tijd onopgemerkt blijven en daarom wordt de behandeling vaak pas laat gestart.
Diabetes en blaas symptomen
Het effect van neuropathie op de blaas bestaat uit drie fases van veranderingen. Allereerst een vermindering van de gevoeligheid in de blaas. Dit betekent in feite dat u de blaasvulling niet op dezelfde manier zult voelen, wat resulteert in onregelmatige bezoeken aan het toilet.
Ten tweede zullen als gevolg hiervan de blaasvolumes toenemen - omdat u niet zult voelen of merken dat u moet plassen.
Ten derde heeft uw blaas een verminderd vermogen om samen te trekken (contractievermogen), waardoor het niet lukt om uw blaas volledig te legen. Dit resulteert in een residu in uw blaas en kan leiden tot retentie, urineweginfecties, incontinentie (soms tekenen van overactiviteit) en op de lange termijn een verhoogd risico op nierfalen.
Deze veranderingen leiden tot een vergrote en onderactieve blaas, die aanvankelijk niet veel symptomen vertoont, maar wanneer de sluitspier (de spier die het vermogen van uw blaas om te legen regelt) ook wordt aangetast, kan dit leiden tot urineretentie, incontinentie en herhaalde urineweginfecties. Sommige mensen hebben ook blaaszwakte (te slappe spieren in de blaaswand), met pijnlijke chronische urineretentie.
Diabetes en darm symptomen
Obstipatie komt vrij vaak voor bij mensen met diabetes. De oorzaak kan onder andere te wijten zijn aan een zenuwbeschadiging veroorzaakt door de hoge bloedsuikerspiegel of veroorzaakt zijn door medicijnen om de ziekte onder controle te houden.
Het effect van neuropathie op de darm wordt met name in verband gebracht met de tijd die het duurt voordat de darm de ontlasting heeft getransporteerd (transittijd) van maag richting de anus. Neuropathie kan de transittijd vertragen, waardoor ontlasting langer in de darmen blijft. Zo kan er meer vocht uit de darmen worden geabsorbeert en heeft als resultaat hardere ontlasting. Dit kan obstipatie veroorzaken en kan - indien niet behandeld - op zijn beurt resulteren in fecale impactie, een harde klomp ontlasting die de darm blokkeert.
Aan de andere kant kan neuropathie ook een te snelle stoelgang veroorzaken, waardoor er problemen ontstaan met de opname van vocht uit de darminhoud. Dit kan resulteren in een meer waterige ontlasting, frequentere en urgentere stoelgang of zelfs diarree.
Waar u op moet letten als u diabetes heeft
Omdat de blaassymptomen subtiel kunnen zijn, merkt u hier in het begin misschien helemaal niet zo veel van. Onderstaande checklist kan wellicht helpen:
- Hoe vaak gaat u naar het toilet met als doel uw blaas te legen? Minder dan 4 keer per dag?
- Heeft u het gevoel dat u kracht moet zetten om uw blaas te legen?
- Heeft u het gevoel dat uw blaas niet geleegd is?
- Heeft u het afgelopen jaar meerdere urineweginfecties gehad?
Bij een "ja" op een van deze vragen kan het verstandig zijn om contact op te nemen met uw zorgverlener. Hetzelfde geldt voor andere vervelende symptomen van uw urinewegen of van uw darmen. U kunt hier meer informatie vinden over de darmfunctie en de darmvragenlijst invullen en ter discussie stellen aan uw zorgverlener.
De juiste weg
De International Diabetes Federation is een overkoepelende organisatie voor 230 nationale diabetesorganisaties in 170 landen. Hun missie is om mensen die getroffen zijn door de ziekte te onderwijzen, te sensibiliseren, te begeleiden en te ondersteunen.
-
Blaas- en darmstoornissen
Wat zijn blaas- en darmstoornissen en hoe hangen ze met elkaar samen? In veel gevallen bestaan ze naast elkaar en werken ze op elkaar. Hier onderzoeken we waarom.
-
Behandelingsopties voor blaasproblemen
In deze sectie verkennen we de behandelingsopties die beschikbaar zijn voor blaasproblemen, waaronder katheters. Lees meer over de verschillende soorten katheters en hoe ze worden gebruikt.
-
Leven met blaasproblemen
Leven met een aandoening waarbij u regelmatig moet katheteriseren, kan in het begin overweldigend aanvoelen. Weet dat u niet de enige bent.
Voor professionals in de gezondheidszorg
-
Langetermijn veiligheid van intermitterende katheterisatie
key:global.content-type: Artikel
Hydrofiele katheters voor eenmalig gebruik werden begin jaren tachtig ontwikkeld om complicaties, die bij het hergebruik van plastic katheters met nog aan te brengen glijmiddel voor intermitterende katheterisatie op lange termijn bekend zijn, aan te pakken.
-
Disfuncties van het urinewegstelsel
key:global.content-type: Artikel
Ziekte, veroudering of letsel kan leiden tot verlies van controle over de blaas, waardoor het vermogen van de blaas om urine op te slaan en te legen wordt beïnvloed.
-
Urinewegstelsel
key:global.content-type: Artikel
Het urinewegstelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen en extra vocht in het lichaam. Het maakt hiervoor urine aan en scheidt het uit.